24 Şubat 2013 Pazar

Hala Tanışmayanlar için "Açlık Oyunları Üçlemesi"

Konusunu biraz ütopik bulduğumdan önyargılı davranıp oldukça geç tanıştım ben bu seriyle. Seriyi okuyanlarla birlikle "Açlık Oyunları" filmini izledikten sonra derhal başladım. Bu post da benim gibi okumakta geç kalanlar, "ben o tarz kitapları pek sevmiyorum" şeklinde yaklaşanlar için;)

Kuzey Amerika yakınlarında, mıntıka adı verilen sömürge kentlerin yönetimini üstlenmiş olan Capitol birimi, mıntıka ayaklanmalarını bastırmak amacıyla her yıl düzenli olarak her mıntıkadan bir erkek, bir kız olmak üzere iki haracın katılımının zorunluğu olduğu "Açlık Oyunları"nı düzenlemektedir.

Açlık oyunlarında, 12 mıntıkadan toplanan ikişer haraç, düzenli bir eğitime tabi tutulduktan sonra Capitol'un gelişmiş teknolojisi sayesinde zenginleştirilmiş çeşitli kurgulara maruz kalarak yaşam mücadelesi vermelermektedir. Oyun, Capitol halkına ve tüm mıntıkalarda canlı olarak yayınlanmakta olup, oyundan yalnızca bir kişi hayatta kalıncaya dek devam edecektir.

12. mıntıkadan haraç kurasında çıkan kız kardeşinin yerine gönüllü olan okçuluk konusunda üstün yetenekleri olan Katniss ve erkeklerin kurasından çıkan Peeta, 74.açlık oyunlarında dövüş ve savunma teknikleri açısıdan pek çok mıntıkaya göre oldukça hazırlıksız olmalarına rağmen, arenada gerek stratejileri gerek de şansın yanlarında olması nedeniyle Capitol birimi kendi yönetemediği beklenmedik pek çok gelişmeye tanık olur.

Serinin ikinci kitabı olan "Ateşi Yakalamak"ta ise evlerine sağ salim dönen Katniss ve Peeta'nın oyun süresince Capitol'e ve Oyunlara olan isyanları halkta da yer yer kıvılcımlara neden olarak isyanları başlatır. Capitol'un buna bulduğu çözüm ise halkın tepkisini çekmeden Katniss ve Peeta'nın yok olmalarını sağlamaktır. Bu sebeble 75. Açlık Oyunları şerefine bir kural değişikliğine gidilir; çeyrek asır oyunlarının yarışmacıları galiplerin arasından seçilecektir... İlk oyunlardan beri taktığı "Alaycı kuş" rozeti nedeniyle, alaycı kuş simgesinin isyanın sembolü olmasına istemeden neden olan Katniss, çeyrek asır oyunlarının başlangıcında da kendisi için tasarlanmış, kendi etrafında döndüğünde onu bir alaycı kuşa döndüren inanılmaz kostümü sayesinde Capitol'ün nefretini kazanmaya devam etmektedir. 75. Açlık Oyunları da Katniss'in emre itaatsizliği nedeniyle Capitol'ün kontrolünden çıkan olaylara gebe olur.

Üçüncü kitap, "Alaycı Kuş" ise Çeyrek Asır Oyunlarında yaşananlardan sonra 12.mıntıkanın Capitol tarafından bombalanarak, yok edilmesiyle başlar. Bu sırada Açlık Oyunlarından kaçırılan Katniss ve 12.mıntıkadan kaçabilenler öncesinde varlığından habersiz oldukları 13. mıntıkaya sığınır. 12. mıntıkanın yok olması, isyanların artması ve Peeta'nın esir düşmesi ile birlikte Katniss isyanın lideri, "Alaycı Kuş" olmayı kabul eder ve diğer tüm mıntıkaları da kendi tarafına çekerek Capitol’u yok etmek amacıyla büyük bir savaş verir...

Genel olarak, bağımsızlık ve dayanışmanın öneminin vurgulandığı serinin anlatımı öyle başarılı ki, bir süre sonra doğaüstü kurguları sıradan olaylarmışçasına okuyorsunuz.

Yazar, Suzanne Collins'in "Açlık Oyunları" kurgusu fikrinin ilk kez televizyon izlerken bir reality yarışma programından, Irak'ın işgal görüntülerine zap yaparken oluştuğunu düşünecek olursak, oldukça yaratıcı bir seri olduğunu söyleyebilirim...










2 yorum:

  1. Güzel paylaşım:)sitenizi takibe aldım :)banada beklerim :)
    http://demodeyiz.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Merak ettim.Bende en yakın sürede temin edeceğim :)Bloğunuzu takibe aldım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.http://istkazanbenkepce.blogspot.com

    YanıtlaSil